CERRAHİ

ENDODONTİ

 

Ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi, diş hekimliğinde özelleşmiş bir alanı içerisine alan; ağız, diş ve çene yapıları ile onların çevre dokularındaki hastalıkları tanıyan, tanımlayan ve medikal-cerrahi tedavileri içeren çalışma alanıdır. Her türlü yumuşak ve sert dokuyu ilgilendiren cerrahi operasyonlar uzman hekimlerce gerçekleştirilmektedir.

 

• Diş çekimi

 

• Yirmi yaş diş çekimi

 

• Gömülü dişlerin çekilmesi

 

• Ağız ve çevre dokuların tümör ve tümör benzeri lezyonların tedavisi

 

• Çene ve çevre dokularındaki kistlerin tedavisi

 

• Odontojenik enfeksiyonların (diş kökenli iltihapların) tedavisi

 

• Preprotetik (protez öncesi) cerrahi uygulamalar sonucu ağzın proteze hazırlanması

 

• Ağızdaki yumuşak dokuların yüzeysel lezyon tedavileri

 

• Endodontik cerrahi

 

Sürme zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan dişlere "gömülü dişler" denir. Üçüncü büyük azı dişleri (yirmi yaş dişleri veya akıl dişleri olarak da bilinir), en sık rastlanan gömülü dişlerdendir. Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve sürmemişse, "gömülü" olarak değerlendirilirler. Bazen de bu dişler kısmen sürer, ancak hiçbir zaman tam yüksekliğe ulaşamazlar.

 

Üçüncü azılarınız henüz sürmemişse, diş hekiminizi ziyaret ederek durum hakkında bilgi edinebilir ve gömülü kalan dişlerin neden olabildiği ağrı, şişme, enfeksiyon, çürük ve dişeti hastalıkları gibi bazı problemler ortaya çıkmadan etken dişin çekilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Gömük kalan dişlerin çekimi bilinenin aksine ağrısız olmaktadır. Yirmi yaş dişlerinin çekimi genellikle küçük bir cerrahi operasyon şeklinde olmaktadır. Çekimi takiben doktorunuzun önerisi ile antibiyotik yada ağrı kesici kullanılabilir. Çekim sonrası uygulanacak soğuk kompres çekim bölgesinde oluşabilecek şişliğin önlenmesinde oldukça etkilidir.

 

Günümüzde gelişen diş hekimliğinde diş çekimi minimum seviyededir. Sadece kökü ağızda kalan dişler bile tedavi edilip ağız içerisinde tutulabilmektedir. Ancak 20 yaş dişleri, eğer kapanışta değilse, gömülüyse enfeksiyon kaynağı olabileceğinden ve diğer dişlere olan negatif etkileri düşünülerek çekilebilir. Bu dişler dışındaki çekimler ise ortodontik tedavilerde diş boyutları ve çene arkı arasındaki uyumsuzluğu gidermek amacıyla, çok büyük yıkıma uğramış ve protetik olarak yük taşıyamayacak durumda olan dişler, diğer gömülü dişler ve zamanı geldiği halde daimi dişlerin sürmesine engel olan ağızda kalan dişlerdir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Çekim öncesi yapılması gereken şeyler nelerdir?

    Eğer doktorunuzun önerdiği bir ilaç (örneğin antibiyotik) söz konusuysa, mutlaka saatlerine uyarak, düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Bir hastalığınız ya da allerjiniz varsa ve ayrıca bu yüzden sürekli kullandığınız ilaçlar mevcutsa, kesinlikle bunları hekiminize söylemelisiniz. Çekimden önce pıhtılaşmayı geciktiren aspirin türü ilaçlar kullanılmamalıdır. Mümkünse dişler güzelce fırçalanmalı ve bir antiseptikli suyla çalkalanmalıdır. Böylece ağızdaki bakterilerin azalması ve enfeksiyon riskinin düşürülmesi iyi olur.

  • Diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmeli?

    Çekim yarasının üzerine konan tampon yarım saat kadar tutulmalıdır. Bu tampon atıldıktan sonra, gerekmiyorsa tekrar tampon konmamalı, oluşan pıhtının bozulmamasına özen göstermelidir. Ağız suyla çalkalanmamalıdır. Çekim sonrası iki saat kadar bir şey yenmemeli, bu süre dolduktan sonra da mutlaka ılık şeyler tecih edilmeli ve çok sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 24 saat sigara içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Kuru soket denen bu durum uzun süre ağrıya sebep olur. 24 saat alkol alınmamalıdır. Hiç bir şekilde çekim yerine dokunulmamalı, yara bölgesi emilip tükürülmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmeli, mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır. Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Yara içerisine yemek artığı dolması önlenmelidir. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Bu sırada ılık tuzlu su gargarasından da faydalanılabilir. Kanamanın hafif bir sızıntı halinde 6- 24 saat sürmesi normal kabul edilmektedir. Ancak aşırı bir kanama varsa ya da bu süre aşılmışsa mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir. Aynı şekilde, uzun süren ağrı şişlik durumlarında da hekime haber verilmelidir.

İçeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır. Wonderdent

Designed by Leyla Atavi