PERİODONTOLOJİ

ENDODONTİ

 

Dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıklarını ve bunların tedavilerini içeren diş hekimliği branşıdır.

 

Dişlerimiz çene kemiklerine liflerden oluşan elastik doku sayesinde bağlanırlar. Bu dokuya periodontal ligament denir. Ağız içindeki enfeksiyonun direkt olarak kemiğe ilerlemesine engel olup; dişe enfeksiyondan ve travmadan korur. Diş, periodontal ligament aracılığı ile kuvvet aldığında kırılmadan esneme yaparak kemiğe direkt yük gelmeden korunur. Bu dokulardaki hastalıklar diş ve kemik bağlantısını bozarak diş kaybına ve kemik hasarına sebep olur.

 

Besin artıkların diş yüzeyinde birikmesiyle oluşan sarımtrak beyaz ve bakteri içeren plak tabakası oluşur. Bu plak tabakası diş yüzeyinden temizlenmediğinde diş etinde kızarıklık, şişlik, kanama oluştururlar. Diş etlerindeki iltihaplanma belirtileri diş plağı ortamdan uzaklaştırılıncaya kadar devam eder.

 

Diş plağı uzun süre temizlenmediğinde tükürükteki mineralleri yapısına katarak kireçlenir, buna diş taşı denir. Diş taşı, bakteri ve bakteri ürünleri içerir. Temizlenmediği takdirde diş etindeki enfeksiyonu arttırıp, kemikte harabiyet oluşturan bir takım toksinlerin ortamda birikmesine sebep olur, bu şekilde hem diş eti, hem de dişi çevreleyen kemik doku bozulur. Uzun sürede tedavi edilemeyen durumlarda diş kemik desteğini kaybeder, dişte sallantı artar; dişin çekimi gerekebilir.

 

Bu tablonun oluşmaması için kişiler günlük bakımı düzgün şekilde yapmalı ve 6 ayda bir diş kontrolünden geçmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Diş etinin hastalığının belirtileri nelerdir?

    Diş eti kanaması, dişerde hareket – sallantı, diş etinde ödem, kırmızı diş etleri, ağız kokusu, iltihap tadı, diş etlerinin dişerden ayrılıp uzaklaşması. Bu belirtilerden bir veya birkaçının bulunması diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Hastalık tedavi edildiğinde sağlığınıza kavuşursunuz.

  • Hangi macun ve fırça kullanılmalı?

    Diş eti hastalığı olan kişiler hekimlerinin önereceği macunu kullanmalıdır. Belirli aralıklarla macun değiştirilmelidir. Diş yapınıza uygun formda ve sertlikte fırça tercih edilmelidir. Diş aralıklarınıza göre arayüz fırçası önerilebilir. Muayene ve tedavi aşamalarında hekiminiz sizi bilgilendirip, size özel tercihler yapacaktır.

  • Kalp, şeker gibi sistemik hastalığı olan bireyler diş eti tedavisi yaptırabilir mi?

  • Sigara içmek hastalığın seyrini etkiler mi?

    Sigara içen bireylerde sigaranın kan damarlarını daraltan etkisi bulunduğu için diş eti kanaması olmaz. Dolayısıyla en önemli belirtiyi farketmeyen hastalarımız hastalık ilerleyene kadar bir problem olduğunu anlamaz. İyileşme sürecinde sigara içen bireylerde yara iyileşmesi geç olacağından iyileşme olumsuz etkilenir.

  • Periodontal hastalık tekrar eder mi?

    İyileşme sonrası düzenli kontroller ve ağız bakımı hastalığın tekrarını önler. Ancak kontrollerin aksatılması, bakımın yapılmaması yeniden hastalığa sebep olur.

İçeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır. Wonderdent

Designed by Leyla Atavi