KONSERVATİF DİŞ TEDAVİSİ
Ağız florasında bulunan bakteriler, diş yüzeylerinde biriken yiyecek artıklarını metabolize ederek ortamda asit açığa çıkartırlar. Bu asitler, diş minesinde çözünmeye ve pürüzlenmeye sebep olur. Etraftaki fırsatçı çürük yapıcı bakteriler, diş minesindeki çözünmüş alanlara yerleşir ve diş çürükleri meydana gelir.
Konservatif diş tadavisinin amacı hasarlı diş yüzeyinde meydana gelen deformasyonun temizlenerek, dişle uyumlu malzemelerle yeniden restore edilmesi, çürüğün yok edilip dişin yeniden fonksiyon göreceği doğal bir form kazandırılmasıdır.
Çürük dokusunun büyüklüğü, dişin ağızdaki yeri, fonksiyonu, canlı dokuların durumu göz önünde bulundurularak dişin kompozit veya seramik alternatiflerle ve gerektiğinde iyileştirici kaide malzemeleri ile restore edebiliriz.
Unutmayın tedavi edilmeyen çürükler hangi aşamada olursa olsun bir gün mutlaka dişte ağrı ve enfeksiyona neden olacaktır. Geç kalınmadan tedavi edildiğinde diş canlılığını yitirmez ve bir ömür boyu ağızda kalabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Çürükten korunmak için neler yapılabilir?
Düzenli ve doğru ağız bakımı
Diş ipi kullanımı
Periyodik diş hekimi kontrolü
Asitli gıdaları minimum düzeyde tüketmek
Şekerli gıdalar yerine xylitollü ürünler tercih etmek, yapay tatlandırıcı kullanmak
Öğün aralarında diş dostu sakız çiğnemek
Öğün aralarında veya yemeklerden sonra peynir çiğnemek
Kalsiyum ve flor açısından zengin beslenmek, karbonhidratlı gıdaları az tüketmek
Öğün aralarında atıştırma yapmamak
Çürüğün ilacı var mıdır?
Bilinen veya kullanılan bir ilaç yoktur. Çürük bölgesinde hekimin müdahalesi gerekmektedir.
Hangi dolgu maddesi tercih edilmelidir?
Günümüzde civalı dolgu olarak bilinen amalgam dolgular kullanılmamalıdır. Civa içermeyen, dişe uyumlu, dayanıklılığı ve estetik özelliği yüksek olan kompozit materyaller tercih edilmektedir. Seramik dolgular ya da fiber destekli kompozit dolgularda vakanın durumuna ve hastanın beklentisine göre kullanılmaktadır.
Dolgu düşer mi?
Dişle bağlantısı ve uyumu mükemmel olan ürünler sayesinde ve dişte çürük doku bırakılmadığında dolgular düşmez.
İçeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır. Wonderdent
Designed by Leyla Atavi