0-12 yaş arası çocukların hem süt, hem de daimi dişlerinin tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır. Süt dişleri çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yanı sıra daimi dişlerin çıkmasına da rehberlik eder.
Süt dişleri 20 tanedir. 6-36 ay arasında sürerler. Dişler ağızda görüldüğü ilk andan itibaren temizlenmeye başlanmalıdır. Dişler ağızda sürmeye başladığında enfeksiyon penceresi denilen ebeveynden çocuğa çürük yapıcı bakterilerin geçmesi riski söz konusudur. Annenin ya da bakıcının kendi kullandıkları kaşık vs.. çocuğa vermemeleri gerekir. Emziği temizlemek adına annenin kendi ağzına sokup çocuğa vermesi risklidir. Çocuğun bütün eşyaları kendine özel olmalıdır ve temizliği ayrı yapılmalıdır.
3-6 yaş çocuklarında çürük oluşumunu arttıran gıdalardan kaçınılmalıdır. Dişhekimi kontrollerinde koruyucu uygulamalar ile dişler kontrol edilip, kuvvetlendirilmelidir.
6-12 yaş karışık dişlenme dönemidir. Süt dişleri, daimi dişlerle karışık olarak ve daimi dişlere rehberlik edecek şekilde sıralanmıştır. Bu yüzden tedavi edilmemiş süt dişi çürükleri daimi dişlere bulaşabilir. Bu tehlikeli durum engellenmeli, çocuk yeni dişlerine çürüksüz şekilde kavuşmalıdır.
Çocuklarda çürüklerin tedavisinde farklı ve özel ürünler kullanılır. Ağrının olmaması, kullanılan malzemelerdeki flor içeriğinin diş yapısını kuvvetlendirici etkisi, çocuğun motivasyonunu arttırıcı renkli ürünler ve süt dişi anatomisine göre uygulanan tedaviler, süt dişi kullanımını ve daimi diş gelişim sürecini olumlu etkiler.
Çocuklarda kanal tedavisi, süt dişi köklerinin fizyolojik olarak erimesinden dolayı diş ve dokularla uyumlu şekilde eriyebilen, antiseptik ürünlerle yapılmalıdır. Çocuğun sistemik durumu ve gelişim sürecinde olmasından dolayı vücudunda enfeksiyon kaynağı bulunmamalıdır. Bu yüzden enfekte dişler kanal tedavisi yapılarak tedavi edilmelidir.
En önemli nokta, çocuğun hekimine olan güven duygusunun pekiştirilmesidir. Özel yaklaşımlarla ve tedavi seçenekleriyle geleceğimiz olan çocuklarımıza dişhekimlerinden korkmadan çürüksüz bir ağız hediye etmeliyiz.
BİBERON ÇÜRÜKLERİ
Bebek ve çocuklarda süt, mama, meyve suyu gibi besinlerin uyku sırasında verilmesiyle biberon emziğinin etkilediği ön bölgedeki dişlerde yaygın olarak görülen, çocuğun gülümsemesini ve psikolojisini etkileyen çürüklerdir. Çocuk şekerli gıdalardan korunmalı, anne sütü, mama vs.. tükettikten sonra dişleri temizlenmelidir.
Süt dişlerindeki abse ve enfeksiyon daimi diş germini etkileyerek daimi dişte mineral kaybına bağlı oluşan beyazımtrak renkten kahverengiye kadar değişen hipoplaziye neden olabilir. Henüz sürmemiş bir dişin kaybedilmekte olan bir süt dişi tarafından ömür boyu kalacak şekilde zarar görmesi çok üzücüdür.
KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ
Süt dişlerinin ve daimi dişlerin korunmasını, ağızda kalma sürelerinin sağlıklı geçirilmesini ve çürüksüz bireylerden çürüksüz toplumlara, çürüksüz nesillere ulaşılmasını hedefleyen, dental fobinin tamamen yok olacağına inandığımız tedavi şekilleridir.
Yerel Flor Uygulaması
Diş minesindeki bozunmalar ortam pH’ı 4,5 - 5 arasındayken başlar. Yüksek asit içeriği bu bozunmayı hızlandırır, zararlı etkinin şiddetini artırır. Ortamda çürük yapıcı bakterilerin varlığıyla bozunmuş diş yüzeyinde çürümeler meydana gelir.
Diş yüzeylerine flor uygulandığında florun diş minesi kristallerine katılması diş minesinin asit saldırılarına daha dirençli hale gelmesine sebep olur. pH 3 – 3,5 arasındaki değere kadar dişlerde mine seviyesinde demineralizasyon gözlenmez. Asite karşı daha dirençli olan diş daha zor çürür.
Fissür Örtücüler
Dişlerin anatomik yapılarında fissür dediğimiz çiğneme yüzeylerinde yer alan doğal çatlaklar mevcuttur. Bu alanların temizlenmesi oldukça zordur ve etkin temizlenmediğinde çürümeler başlar. Bu alanlar çürümeden flor içerikli akışkan malzemelerle doldurulup fissür alanlarının tıkaçlanması ve bu alanlarda besin birikmemesi sağlanır. Anesteziye gerek yoktur. Uygulama çok kısa sürer. Kontrol edildiği sürece çok uzun yıllar dişler çürüksüz kalır.
Yer Tutucular
Süt dişleri daimi dişler sürerken yol gösterip, rehberlik ederler. Diş dizisinin düzgün olması için süt dişlerinin vakti gelene kadar ağızda kalması gerekir. Vaktinden önce kaybedilen dişler komşu dişlerin birbirine yaklaşıp yer darlığı olmasına sebep olur. Ortodontik problemler oluşabilir. Bunu önlemek amacıyla vaktinden önce çekilen dişlerin yer kaybına yol açmaması için yer tutucu denilen apareyler hazırlanır. Sabit veya hareketli olabilir. Hareketli olan çocuk tarafında takılıp çıkartılabilir; sabit olan komşu dişe yapıştırılır, böylece yer korunur; daimi diş düzgün şekilde çıkana kadar ağızda kalır.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuklarda diş bakımı nasıl yapılmalıdır?
Dişler ağızda ilk görüldüğü andan itibaren temizlenmeye başlanmalıdır. Ebeveyn gazlı bir bez veya bebek fırçası ile macunsuz bir şekilde dişi temizlemelidir. Günlük beslenme alışkanlığına göre sık sık temizlenmesi faydalıdır. Çocuk ebeveyn kontrolünde çocuk macunu ve fırçası ile düzenli bakım yapmalıdır. Dört yaşına kadar macunu yutma riski göz önünde bulundurularak macun kullanımı kısıtlanmalıdır. Çocuğun bulantı refleksi geliştirmemesi için arka bölge temizliğinde özellikle ebeveynden destek alınmalıdır.
Çocuğun diş gelişimine katkıda bulunmak için dişleri kuvvetlendirmenin bir yolu var mıdır?
Geçmişte diş ve kemik gelişimi için verilen flor tabletleri günümüzde verilmemektedir. Bu uygulamanın yerine dişler sürdükten sonra flor jelleri uygulanarak dişler kuvvetlendirilir, çürümelere direnç sağlanır.
Çocuklara şeker ve sakız verebilir miyiz?
Süt dişlerine dolgu yapılaması şart mıdır?
Süt dişleri daimi dişlerle bir arada bulunduğundan çürüğün daimi dişlere yayılma riski vardır. Tedavi edilemeyen dişler ağrı, abseye neden olup çocuğun sağlığını olumsuz etkiler. Çekilmesi gerekecek kadar harap olmuş dişler, zamanı gelene kadar ağızda tutulamadığından dolayı daimi dişlerde çapraşıklığa sebep olur. Tedavi edilmesinde fayda vardır.
Anne sütü diş çürütür mü?
Evet, içeriğindeki yüksek besleyici maddeler çürük yapıcı niteliktedir. İnek sütü, süt ürünleri kazein protein içerdiği için çürük oluşturmazlar güvenle tüketilebilirler.
PEDODONTİ
İçeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır. Wonderdent
Designed by Leyla Atavi